Voda je neophodna komponenta ljudskog života i čini 60% naše tjelesne mase. Hidratacija je vitalna za mnoge tjelesne funkcije, uključujući probavu, apsorpciju hranjivih tvari i regulaciju tjelesne temperature.

Koliko vode treba piti dnevno?

Općenito se preporučuje piti najmanje 8 čaša vode dnevno, što je 1,9 litara. Ovo može varirati zavisno od dobi, spola, nivoa aktivnosti i klime. U toplijem vremenu možda ćete trebati povećati unos vode kako biste spriječili dehidraciju, a sportaši mogu zahtijevati više vode kako bi nadoknadili tekućine izgubljene tokom vježbanja.

Mozak je građen 73% od vode, a pluća 83%. Pijenje vode zapravo može ubrzati metabolizam. Studije su pokazale da kada osoba popije 500 ml hladne vode može ubrzati metabolizam i  do 30%, što može dugoročno uz uravnoteženu ishranu pomoći pri gubitku težine.

Voda u hrani

Prehrana također igra ključnu ulogu u hidrataciji, budući da određena hrana može pomoći u održavanju hidratacije. Voće i povrće visoke su vlažnosti, što ih čini odličnim izborom za održavanje hidratacije. Lubenica je građena od 92% vode, dok su krastavci od 96%. Ostalo voće i povrće s visokim sadržajem vode uključuje jagode, grejp, zelenu salatu i celer.

Elektroliti poput natrija, kalija i magnezija također su ključni za hidrataciju. Ti minerali pomažu u regulaciji ravnoteže tekućine u tijelu, a samo pijenje vode možda neće biti dovoljno za nadoknadu elektrolita izgubljenih znojenjem. Izotonična pića (sportska pića) i kokosova voda dobri su izvori elektrolita, ali svakako treba paziti na dodane šećere i kalorije. Unutar naše Nutri 1.0 aplikacije klijent ima mogućnost u pravom vremenu (u živo) pratiti svoj unos vode koju je unjeo sa hranom koju je do tog momenta konzumirao.

Dovoljno pijenje vode može pomoći u sprječavanju zatvora, bubrežnih kamenaca i infekcija mokraćnog sistema. Također može poboljšati zdravlje kože, potaknuti kognitivne funkcije i smanjiti glavobolje. Čak i blaga dehidracija može pogoršati raspoloženje i koncentraciju, pa je važno tijekom cijelog dana ostati hidriran.

Zaključak

Zapamtite da treba piti najmanje 8 čaša vode dnevno i povećati unos tokom toplog vremena ili vježbanja. Uključite u svoju prehranu voće i povrće s visokim udjelom vode i razmislite o dodavanju elektrolita putem sportskih pića ili kokosove vode. Idite naprijed, pijte vodu i ostanite hidrirani!