Planiranje, pripremanje i porcioniranje obroka unaprijed može uštediti mnogo vremena, a pri tom osigurati hranjivu i nutritivno bogatu opciju na stolu. Planiranje obroka je jako bitno kada se nalazite u dijetalnom režimu. Time su vaši obroci spremni za konzumiranje u vremena propisanom planom ishrane. Ovo osigurava da ne padate u zamke kada nemate vremena pa jedete vani. Takva hrana često ne zadovoljava nutritivne preporukle plana. Hrana u restoranima ili gotova hrana iz supermarketa često ima puno više soli i masti kako bi bila još ukusnija.
Ova metoda pomaže ljudima koji imaju duge radne dane i žive izrazito brz način života. Omogućava da bacamo manje namirnica, pomaže pri održavanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Naveli smo naučno dokazane prednosti zbog kojih bi planiranje obroka trebalo biti jedan od prioriteta:
1. Kvalitet i raznovrsnost ishrane
Planiranje obroka olakšava konzumiranje obroka koji su u skladu sa našim prehrambenim ciljevima. Istraživanja pokazuju da će osobe koje primjenjuju ovu metodu u ishranu uključiti više voća i povrća što poboljšava nutritivnu vrijednost obroka.
2. Ciljevi dijetalnog režima
Imati spreman obrok smanjuje mogućnost od konzumiranja prerađenih ili kupljenih obroka. Domaći obroci uglavnom imaju manje šećera, soli i zasićenih masti nego kupljeni.
3. Kontrola porcija i smanjenje bacanja hrane
Kontrola porcija smanjuje rizik od prejedanja, a planiranje veličine porcije može pomoći da upravljavamo koju količinu hranu unosimo jednim obrokom. Kupovina namirnica sa planom pomaže da se bolje organizujemo i koristimo dostupnu hranu prije nego bi se pokvarila.
4. Informisanost o ishrani
Ljudi koji planiraju obroke često traže nove recepte i istražuju nutritivne činjenice. Što više saznate o vrijednosti hrane u ishrani veća je mogućnost da ćete ostati posvećeni izboru zdravih obroka.
5. Gubitak tjelsne mase i prevencija pretilosti
Priprema obroka kod kuće je način da se lakše postigne ili održi optimalna težina, a naročito znajući da su porcije hrane u restoranima velike i često nezdrave. Sve zdravstvene prednosti pripremanja obroka govore u prilog gubitka težine i prevenciji pretilosti.
6. Emocionalno i mentalno zdravlje
Studije pokazuju da izbor zdravih namirnica utiče na smanjenje stresa, bolje raspoloženje i pozitivan uticaj na ukupno mentalno zdravlje. Brzi životni ritam ne ostavlja mnogo vremena za svakodnevnu pripremu te se pametnim planiranjem izbjegava dosta stresa. Ukoliko ne konzumiramo tokom dana potrebne obroke kada stignemo kući se često prejedamo. Time nemamo čvrst san jer organizam tokom noći vari veće količine hrane kada bi se trebao odmarati.
7. Ušteda vremena i novca
Ušteda vremena predstavlja jednu od osnovnih motivacija za pripremanje obroka. Jednodnevna priprema omogućava konzumiranje više izbalansiranih obroka, a takođe i više vremena za druge aktivnosti. Poznato je da vani kupljeni gotovi obroci sadrže više kalorija, a takođe su i skuplji. Zdravi obroci su u prosjeku dosta jeftini jer kod kupovine sa unaprijed određenim planom izbjeći ćemo impulzivno kupovanje. Unutar Nutri 1.0 aplikacije već sada nudimo generisane šoping liste za plan ishrane. Time kupujete samo što je potrebno za sedmicu u kojoj se trenutno nalazite.
Pripremanje obroka može uštedjeti vrijeme i novac ako pripremamo dovoljne količine hrane za naredni dan ili cijelu sedmicu. Hlađenje i zamrzavanje su ključni elementi u uspješnom čuvanju hrane posebno ako označimo pripremljene obroke kako bi izbjegli kvarenje hrane. Kuhana jela se mogu zamrznuti i duže čuvati, dok namirnice sa visokim sadržajem vlage treba izbjegavati.
Autor
Emra Hajdarević
Magistar farmacije