Cimet se pravi od unutrašnje kore drveta poznatog kao Cinnamomum. Nakon rezanja stabljika vadi se unutrašnja kora i uklanjaju se kruti dijelovi. Poznate su dvije glavne vrste cimeta: cejlonski cimet koji je poznata kao “pravi” cimet i cassia cimet koji je najčešća sorta danas i ono što ljudi općenito nazivaju cimetom.

Antioksidansi koji se nalaze u ovom začinu štite tijelo od oksidativnog oštećenja uzrokovanog slobodnim radikalima. Cimet je pun moćnih antioksidanasa, uključujući polifenole. Antioksidativni efekti su toliko moćni da se može koristiti i kao prirodni konzervans za hranu.

Osim djelovanja na inzulinsku rezistenciju, može sniziti šećer u krvi kroz druge mehanizme. Dokazano je da cimet smanjuje količinu šećera koja ulazi u krvotok nakon obroka. To radi ometanjem probavnih enzima, što usporava razgradnju ugljikohidrata u probavnom traktu.

Dokazano je da cimet može sniziti nivo šećera u krvi natašte i poboljšati hemoglobin A1c, marker dugoročne kontrole šećera u krvi. Efektivna doza je obično 1-6 g, ili oko 0,5-2 kafene kašike cimeta dnevno.