Dnevne doze vitamina i minerala za početak jeseni

Suplementi igraju važnu ulogu u podršci zdravlja organizma. Pored zdravih, sezonskih i svježih namirnica  koje trebamo konzumirati često je potrebno uključiti i suplementaciju. Navest ćemo osnovne suplemente kao i njihovo dnevne doze isključivo za odrasle osobe.

Vitamin C

Vitamin C je snažan antioksidans koji pomaže u zaštiti ćelija od oštećenja, podržava zdravu kožu i jača imunološki sistem. Spada u grupu vitamina koji su topivi u void (hidrosolubilni vitamini). Nije toksičan kada se uzima u većim količinama jer organizam višak izbaciuje van.

  • Preporučena dnevna doza: 65-90 mg (za odrasle)

Vitamin D

Vitamin D je ključan vitamin za apsorpciju kalcijuma i održavanje zdravih kostiju. Takođe ima ulogu u podršci imunološkom sistemu.

  • Preporučena dnevna doza: 600-800 IU (za odrasle)

Vitamin A

Vitamin A je ključan za održavanje vida, zdrave sluznice i kože, kao i za normalno funkcionisanje imunološkog sistema.

  • Preporučena dnevna doza: 700-900 µg (za odrasle)

Kalcijum

Kalcijum je neophodan za zdravlje kostiju i zuba, funkciju mišića kao i nervnog sistema.

  • Preporučena dnevna doza: 1000-1300 mg (za odrasle)

Željezo

  • Željezo je ključno za transport kiseonika u organizmu i sprečava anemiju.- Preporučena dnevna doza: 8-18 mg (za odrasle)

Unos potrebnih vitamina i minerala kroz ishranu može biti izazovan, naročito ako imate posebne dijetetske potrebe ili restrikcije. Nedostatak određenih vitamina i minerala može dovesti do različitih zdravstvenih problema, uključujući anemiju, osteoporozu, i smanjen imunološki odgovor. Suplementacija vitaminima i mineralima može pomoći u prevenciji ili lečenju ovih problema i poboljšati ukupno zdravlje i vitalnost.

Zaključak

Vitamini i minerali igraju ključnu ulogu u održavanju zdravlja i sprečavanju hroničnih bolesti. Međutim, prije nego započnete uzimati suplemente, konsultujte se sa svojim ljekarom ili nutricionistom kako biste utvrdili koje vitamine i minerale trebate i u kojim dozama. Važno je napomenuti da je najbolji način za zadovoljenje nutritivnih potreba kroz raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Suplementacija se preporučuje samo kada je ishrana nedovoljna za zadovoljenje tih potreba.