Naša ishrana se mijenja sa godišnjim dobima, pa bi tako trebalo mijenjati način na koji tijelo podržavamo suplementima. Za vrijeme ljeta mnogo više vremena provodimo na otvorenom, izloženi smo jačem suncu, a time je tijelo više izloženo dehidraciji. Toplota, vlaga i prekomjerno znojenje mogu uticati na to da tijelo ostane bez ključnih hranjivih tvari.

Vitamin C

Vitamin C se prvenstveno uzima tokom ljeta zbog jačanja imunološkog sistema. Nedostatak u ljetnom periodu može dovesti do suhe kože, slabih folikula dlake, naglog gubitka težine i krvarenja iz nosa. Pored uzimanja suplemenata vitamina C svakako ga trebamo potražiti u sezonskom voću koje je dostupno.

Vitamin D

Vitamin D je poznat i kao vitamin sunca jer se sintetiše uz pomoć sunčeve svjetlosti. Značaj unosa ovog vitamina možemo povezati sa pripremom za zimski period kada njegov nivo u organizmu pada. Nedostatak vitamina D prati niz simptoma poput probavnih smetnji, debljanja ili boli u mišićima. Hrana koju bi trebali jesti kako bi organizam imao dovoljne količine vitamina D obuhvata namirnice poput sira, jogurta, mlijeka, ribljeg ulja, gljiva, lososa, peršuna ili zobi.

Vitamin E 

Koža i kosa trebaju posebnu njegu tokom ljeta, a vitamin E pomaže u održavanju njihovog zdravlja. Vitamin E pomaže u obnavljaju ćelija i djeluje kao antioksidans. Prirodne količine ovog vitamina se mogu osigurati svakodnevno uzimajući bademe, špinat, sjemenke suncokreta, crvenu papriku, kikiriki ili bijeli luk.

Vitamin A

Vitamin A je jedan od najznačajnijih vitamina kada je u pitanju zaštita naše kože. Sunčeva oštećenja lahko mogu dovesti do oštećenja kože, toplotnog osipa ili čak sunčanog udara. Pomaže u održavanju zdravlja kostiju, mekog tkiva i svakako zdrave kože, što ga čini jednim od najboljih dodataka prehrani za uzimanje tokom ljeta.

Magnezijum

Magnezijum ima višestruku ulogu u našem tijelu. Povećanje nivoa magnezijuma, minerala ključnog za opuštanje mišića i san, dovodi do poboljšanog učenja, smirenja i opuštanja. Nedostatak ovog minerala uzrokuje razdražljivost i nemir. Ukoliko imate probleme sa opuštanjem ili radom crijeva suplement magnezija bi svakako mogao biti od pomoći.

Kolagen

Briga o koži je važna tokom cijele godine, a posebno ljeti. Obzirom da prirodne zalihe kolagena počinju opadati kako starimo, očuvanje optimalnih količina je od vitalnog značaja za zdravlje kože i kose. Kada tijelo uspori proizvodnju kolagena dolazi do stvaranja bora, kosa postaje lomljiva, a bolovi u zglobovima sve intenzivniji. Kolagen kao ljetni suplement može služiti kao prevencija za oštećenja kože, opekotina od sunca ili ugriza insekata.

Probiotici

Probiotski suplementi su kombinacije dobrih bakterija za koje se zna da se prirodno nalaze u probavnom traktu. Probiotici su ključni za održavanje zdravlja probave i izbjegavanje probavnih poteškoća kao što su dijareja, zatvor ili mučnina. Probavne smetnje mogu biti uzrokovane antibioticima, šećerom ili hemikalijama koje se unose u prerađenu hranu. U ljetnom periodu često dovodimo u pitanje zdravlje crijeva prehrambenim i životnim navikama koje ugrožavaju bakterijsku neravnotežu. Zamjena probiotika u adekvatnim dozama može pomoći da se uspostavi ravnoteža.

Riblje ulje 

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline i djeluje protivupalno. Smanjuje upalu u zglobovima, krvnim sudovima i mozgu. Kada je u pitanju ljetni period riblje ulje se pokazalo efikasnim kod opekotina izazvanim suncem. Nedovoljan unos može dovesti do bržeg starenja kože, teške upale, alergija, probavnih poremećaja, bolova u zglobovima i mišićima, artritisa i depresije. Većina ljudi ne unosi dovoljno omega-3 masnih kiselina, ali uzimanje kvalitetnog dodatka ribljeg ulja može to nadoknaditi.

Autor

Emra Hajdarević, mr.ph