
Sastojci (za otprilike 10 komada)
- 200 g zobenih pahuljica (sitne ili krupne)
- 150 ml kokosovog ili bademovog mlijeka
- 2 kašike bademovog putera (ulje odcijediti)
- 1 mjerica veganskog proteina (vanilija, oko 30 g)
- 1/2 kašičice cimeta
- 2-3 kapi javorovog sirupa (po želji, za slatkoću)
- Kao ukras malo drobljenih badema (10 g) – 10 badema
Moguće koristiti i klasični whey protein – Napomena tada recept više nije veganski.
Priprema smjese
- U posudu dodati zobene pahuljice, protein u prahu i cimet.
- U drugoj posudi zagrijati biljno mlijeko, bademov puter i javorov sirup na niskoj temperaturi dok ne postane homogeno.
- Dodati tečnu smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Formiranje smjese
- Dodati smjesu u manji pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje (20×15 cm otprilike).
- Pritisnuti smjesu ravnomjerno kašikom ili dlanom do željene debljine.
- Posuti drobljene bademe preko smjese.
- Staviti pleh u frižider na najmanje 2-3 sata ili u zamrzivač na 30 minuta dok se smjesa ne stvrdne.
- Kada se stvrdne, izvaditi iz pleha i rezati na pravougaonike. Preporučena veličina 5×3 cm.
Trajnost i čuvanje
- Protein barovi mogu stojati do 7 dana u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
- Mogu se zamrznuti do 1 mjesec (odrmzavanje na sobnoj temperaturi prije konzumacije).
Nutritivne vrijednosti (na 100 g)
- Proteini: 10 g
- Masti: 11 g
- Ugljeni hidrati: 34 g
- Vlakna: 6 g
Vrijeme pripreme
- Aktivno vrijeme pripreme 15-20 minuta.
- Vrijeme hlađenja 2 sata (u frižideru) ili 30 minuta (u zamrzivaču za bržu verziju).