Sastojci (za otprilike 10 komada)

  • 200 g zobenih pahuljica (sitne ili krupne)
  • 150 ml kokosovog ili bademovog mlijeka
  • 2 kašike bademovog putera (ulje odcijediti)
  • 1 mjerica veganskog proteina (vanilija, oko 30 g)
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2-3 kapi javorovog sirupa (po želji, za slatkoću)
  • Kao ukras malo drobljenih badema (10 g) – 10 badema

Moguće koristiti i klasični whey protein – Napomena tada recept više nije veganski

Priprema smjese

  • U posudu dodati zobene pahuljice, protein u prahu i cimet.
  • U drugoj posudi zagrijati biljno mlijeko, bademov puter i javorov sirup na niskoj temperaturi dok ne postane homogeno.
  • Dodati tečnu smjesu u suhe sastojke i dobro promiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.

Formiranje smjese

  • Dodati smjesu u manji pravougaoni pleh obložen papirom za pečenje (20×15 cm otprilike).
  • Pritisnuti smjesu ravnomjerno kašikom ili dlanom do željene debljine.
  • Posuti drobljene bademe preko smjese.
  • Staviti pleh u frižider na najmanje 2-3 sata ili u zamrzivač na 30 minuta dok se smjesa ne stvrdne.
  • Kada se stvrdne, izvaditi iz pleha i rezati na pravougaonike. Preporučena veličina 5×3 cm.

Trajnost i čuvanje

  • Protein barovi mogu stojati do 7 dana u hermetički zatvorenoj posudi u frižideru.
  • Mogu se zamrznuti do 1 mjesec (odrmzavanje na sobnoj temperaturi prije konzumacije).

Nutritivne vrijednosti (na 100 g)

  • Proteini: 10 g
  • Masti: 11 g
  • Ugljeni hidrati: 34 g
  • Vlakna: 6 g

Vrijeme pripreme

  • Aktivno vrijeme pripreme 15-20 minuta
  • Vrijeme hlađenja 2 sata (u frižideru) ili 30 minuta (u zamrzivaču za bržu verziju)