Sastojci
- pileći file (oko 200g)
- 1/2 crvene paprike (narezana na trakice)
- 1/2 zelene paprike (narezana na trakice)
- 1/2 tikvice ili brokule (narezana na kolutiće)
- 1/2 crvenog luka (narezan na tanke kriške)
- 1 češnja bijelog luka (nasjeckana)
- 1/2 kašike maslinovog ulja
- 1/2 kašike soka limuna
- 1/2 kašičica sušenog origana
- 1/2 kašičica sušenog bosiljka
- So i biber po ukusu
- Svježi peršun za dekoracijuPovrće
Priprema
- Zagrijati maslinovo ulje u tavi na srednje jakoj vatri.
- Dodati nasjeckani crveni luk i bijeli luk, pa ih pržiti dok ne omekšaju, oko 2 minute.
- Dodati paprike i tikvicu, te prži dok povrće ne postane mekano, ali još uvijek hrskavo, oko 5-7 minuta.
- Dodati so i biber po ukusu
- Posolite i pobiberite pileće filete sa obje strane. Dodaj sok od limuna, origano i bosiljak, te ostavi da odstoje 10-15 minuta.
- U drugoj tavi zagrijati malo maslinovog ulja na srednje jakoj vatri.
- Dodati filete i prži ih oko 5-7 minuta sa svake strane, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju i budu potpuno pečeni.
- Sastaviti povrće sa piletinom i poslužiti sa malo sviježeg preršuna.
Nutritivne vrijednosti (po porciji)
- Kalorije: 225 kcal
- Proteini: 20,1g
- Ugljeni hidrati: 5g
- Masti: 12.5g