Sastojci

  • 150 g mljevene govedine (85% mesa, 15% masti)
  • 1/2 srednje tikvice (oko 100 g), rendana i ocijeđena
  • 1 jaje (oko 50 g)
  • 20 g kokosovog ili bademovog brašna
  • 1 kašičica (5 g) suhog origana
  • So i biber po ukusu (svi ostali začini po želji)
  • 5 g maslinovog ulja (za prženje)
  • 30 g badema (ili orašasti plodovi po izboru), sitno sjeckani
  • 30 g avokada (oko 1/8 avokada)
  • 20 g paradajza, narezanog
  • 20 g krastavca, narezanog
  • 20 g svježeg kupusa, sitno sjeckanog
  • 1 veliki list zelene salate (umjesto peciva)

Priprema

  • U velikoj posudi, pomiješajte mljevenu govedinu, rendanu tikvicu, jaje, brašno, origano, so i biber.
  • Dodajte sjeckane bademe u smjesu i dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
  • Oblikujte smjesu u 2 ravna burgera.
  • Zagrijte maslinovo ulje. Pržite burgere 4-5 min. sa svake strane.
  • Na veliki list zelene salate stavite pečene burgere. Dodajte narezani avokado, paradajz, krastavac i kupus kao preljev.

Nutritivne vrijednosti

  • Kalorije: približno 490 kcal
  • Proteini: 43 g
  • Masti: 31 g
  • Ugljikohidrat: 10 g