
Sastojci
- 150 g mljevene govedine (85% mesa, 15% masti)
- 1/2 srednje tikvice (oko 100 g), rendana i ocijeđena
- 1 jaje (oko 50 g)
- 20 g kokosovog ili bademovog brašna
- 1 kašičica (5 g) suhog origana
- So i biber po ukusu (svi ostali začini po želji)
- 5 g maslinovog ulja (za prženje)
- 30 g badema (ili orašasti plodovi po izboru), sitno sjeckani
- 30 g avokada (oko 1/8 avokada)
- 20 g paradajza, narezanog
- 20 g krastavca, narezanog
- 20 g svježeg kupusa, sitno sjeckanog
- 1 veliki list zelene salate (umjesto peciva)
Priprema
- U velikoj posudi, pomiješajte mljevenu govedinu, rendanu tikvicu, jaje, brašno, origano, so i biber.
- Dodajte sjeckane bademe u smjesu i dobro izmiješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
- Oblikujte smjesu u 2 ravna burgera.
- Zagrijte maslinovo ulje. Pržite burgere 4-5 min. sa svake strane.
- Na veliki list zelene salate stavite pečene burgere. Dodajte narezani avokado, paradajz, krastavac i kupus kao preljev.
Nutritivne vrijednosti
- Kalorije: približno 490 kcal
- Proteini: 43 g
- Masti: 31 g
- Ugljikohidrat: 10 g