Konzumiranje povrća ne samo da nam donosi mogućnost kreiranja ukusnih domaćih jela već pruža organizmu i neophodne nutrijente za jačanje imunološkog sistema i očuvanje zdravlja. Donosimo preporuke za nekoliko vrsta sezonskog povrća koje pružaju velike zdravstvene benefite tokom zimskih mjeseci.

  • Brokula (Brassica oleracea var. italica)

Brokula je prepuna vitamina C i K i dobar izbor zimskog povrća! Istraživanja pokazuju da 100 grama sadrži preko 90% preporučenog dnevnog unosa vitamina C, čime se prvobitno pojačava imunološki sistem. Vitamin C spada u hidrosolubilne vitamine, te nije otrovan za organizam. Kada se unosi u većim količinama nego što je to organizmu potrebno izbacuje se urinom. Osim toga, ovo povrće je izrazito nisko kalorično jer ima samo 55 kcal na 100 grama.

  • Mrkva (Daucus carota)

Mrkva je bogata beta-karotenom, te doprinosi očuvanju vida i zdravlju kože. Sa samo 41,5 kcal na 100 grama ne samo da je nutritivna “bomba“ nego i nisko kalorična namirnica. Bogata je antioksidansima poput vitamina C i flavonoida. Ovi antioksidansi pomažu u neutralizaciji slobodnih radikala, čime doprinose smanjenju oksidativnog stresa. Vlakna u mrkvi, posebno pektin, podržavaju zdravlje probavnog sistema. Konzumiranje vlakana može pomoći u održavanju regularnosti crijevnih funkcija i smanjenju rizika gastrointestinalnih problema. Kada se konzumira sirova pomaže u uklanjanju zubnog plaka. Često kao takva pakuje kao međuobrok djeci za školu.

  • Kupus (Brassica oleracea capitata)

Kupus je često zanemareni “heroj zimskog povrća”. Kupus, sa svojim niskim sadržajem kalorija (25 kcal/100 grama), pruža značajnu količinu vitamina K. Ovaj vitamin igra ključnu ulogu u održavanju zdravih kostiju. Uključivanje kupusa u ishranu tokom zime donosi ne samo sočnost jelima već i dodatnu dozu ključnih nutrijenata za očuvanje opšteg zdravlja.

  • Cvekla (Beta vulgaris)

Cvekla, sa svojom bogatom crvenom bojom, ukazuje na visoki sadržaj antioksidanasa. Istraživanja pokazuju da redovno konzumiranje cvekle može poboljšati vaskularno zdravlje. Sa 43 kcal na 100 grama, cvekla je sjajan dodatak zimskim jelima.

Zimska salata od cvekle

Sastojci

– 2 srednje velike cvekle (svježe), kuhane i isjeckane 1/4

– 100 g kozjeg sira, izmrvljenog

– 1/2 šolje oraha, grubo sejckanih

– 4 šolje mješane zelene salate (npr. rukola, špinat, kelj)

– 2 kašike maslinovog ulja

– 1 kašika balzamiko sirćeta

– So i biber po ukusu

Priprema

Ogulite cveklu i isjecite je. Grubo sjeckane orahe stavite u rernu i pecite (pazite da ih ne prepčete). U velikoj posudi miješajte zelenu salatu sa isjeckanim cveklama. Dodajte sir i orahe. U maloj posudi, umutite maslinovo ulje i balzamiko sirće. Posolite i pobiberite po želji. Prelijte salatu pripremljenim prelivom i nježno promješajte kako bi se svi sastojci sastavili ravnomjerno.

Ova salata ne samo da je osvježavajuća već pruža kombinaciju različitih tekstura i ukusa. Cvekla donosi slatkasti ton, kozji sirdaje kremastost, a prženi orasi pružaju hrskavu notu.

Sezonsko povrće tokom zimskih mjeseci ne samo da obogaćuje jelovnik raznovrsnim ukusima već i pruža vitalne nutrijente. Kroz kombinaciju istih možemo obezbediti organizmu širok spektar vitamina, minerala i antioksidanasa.