Ljeto donosi mnoštvo svježeg, sočnog i ukusnog sezonskog voća koje je bogato hranjivim tvarima!

Jedno od najomiljenijih sezonskih voćki ljeta na Balkanu jesu jagode. Osim što su slatke i osvježavajuće, jagode su i izuzetno zdrave. Bogate su vitaminom C, koji se nalazi u količini od otprilike 59 mg na 100 grama jagoda. Također su bogate vlaknima, antioksidansima i mineralima poput kalija. Obzirom na to da su niske kalorijske vrijednosti, jagode su idealan izbor za sve koji paze na unos kalorija ili žele održavati zdravu težinu.

Jedna specifična supstanca koja se ističe u jagodama je resveratrol, koji je jak antioksidans. Resveratrol je prisutan u jagodama u količini od oko 3,3 mg na 100 grama. Ova supstanca je povezana s brojnim zdravstvenim prednostima, uključujući zaštitu srca i krvnih žila te smanjenje upala.

Izbor

Kada kupujete jagode, potražite one koje su svijetle crvene boje, čvrste teksture i svježeg karakterističnog mirisa. Izaberite plodove koji su čvrsti, bez mrlja ili oštećenja. Kupujte jagode koje dolaze iz lokalnog uzgoja. Takve jagode nisu prešle dugi put npr. iz drudge države. Ovime podržavate i ekonomiju lokalne zajednice.

Čišćenje

Da biste pravilno oprali jagode, možete ih staviti u posudu s hladnom vodom i dodati 1-2 kašike sode bikarbone. Nakon nekoliko minuta namakanja, isperite jagode pod tekućom vodom i ostavite da se ocijede prije konzumacije. Ovaj postupak može pomoći pri uklanjanju potencijalnih pesticida i nečistoća s površine jagoda.

Smoothie od jagode

  • 100 grama svježih jagoda
  • 1 banana
  • 240 miligrama bademovog mlijeka
  • 1 kašika lanenih sjemenki
  • Javorov il agavin sirup (opcionalno za zaslađivanje)
  • Led (opciono za hlađenje)

Priprema smoothie-a je jednostavna. U blenderu pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete glatku teksturu. Ako želite hladan smoothie, možete dodati nekoliko kockica leda u toku ili nakon blendanja.