Ovaj tip hljeba se često pravi od kombinacije zobi, integralnog brašna, kvasca, vode i soli. Zob je bogata vlaknima i korisnim nutrijentima, uključujući magnezijum, vitamin B1, željezo i cink. Vlakna u zobi poznata kao beta-glukan, mogu pomoći pri snižavanju nivoa holesterola, regulaciji šećera u krvi i smanjenju visokog krvnog pritiska.
Utvrđeno je da konzumiranje 3 grama ili više beta-glukana iz zobi dnevno značajno smanjuje nivo LDL (lošeg) i ukupnog holesterola u poređenju sa neunošenjem zobi. Efekti beta-glukana u snižavanju holesterola su veći kod ljudi sa višim početnim nivoom holesterola.
Postoje zobeni hljebovi koji se nalaze u prodaji te imaju samo malu količinu zobi i uglavnom su napravljeni od rafiniranog brašna, dodatog šećera i ulja. Ukoliko se odlučite za kupovinu uvijek potražite onaj koji navodi zob i integralno brašno kao procentualno najzastupljenije sastojke.
Jedna šnita (oko 50 grama) zobenog hljeba koji se može naći u prodaji sadrži odprilike:
• Kilo kalorije (kcal): 135
• Proteini: 6,5 grama
• Masti: 1,5 grama
• Ugljeni hidrati: 22 grama
• Vlakna: 4 grama