Bezglutenska dijeta je dijeta koja eliminiše svu hranu koja sadrži gluten, vrstu proteina koji se nalazi u žitaricama kao što su pšenica, ječam i raž. Važno je napomenuti da bezglutenska dijeta nije dijeta za mršavljenje, već prije dijeta koja je neophodna osobama s osjetljivošću na gluten ili celijakijom. Zdravstvene prednosti dijete bez glutena su brojne. Za one koji su osjetljivi na gluten, dijeta bez glutena može smanjiti simptome kao što su nadutost, bol u trbuhu, umor i glavobolja. Za one sa celijakijom, dijeta bez glutena može smanjiti upalu u tijelu, omogućavajući bolje cjelokupno zdravlje.

Energija, raspoloženje i fokus!

Osim zdravstvenih prednosti, dijeta bez glutena također može dovesti do poboljšane probave i više energije. Dijeta eliminira određene grupe hrane koje mogu biti teško probavljive, kao što su žitarice i određena prerađena hrana. To može dovesti do poboljšanja probave, što može pomoći u smanjenju nadutosti i nelagode u trbuhu. Također može dovesti do poboljšanja mentalnog i emocionalnog zdravlja. Eliminacijom glutena, pojedinci mogu doživjeti poboljšano raspoloženje i bolji fokus. To bi moglo biti zbog smanjenja upale, što može imati pozitivan utjecaj na mentalno zdravlje.

Šta izbjegavati?

Osim eliminacije svih namirnica koje sadrže gluten, postoje i mnoge druge namirnice koje mogu sadržavati skrivene izvore glutena. To uključuje neke vrste piva, određene začine, prerađeno meso, imitaciju morskih plodova i razne vrste slatkiša. Neki brendovi soja sosa i drugih umaka takođe mogu sadržavati gluten, pa je važno pažljivo pročitati etikete. Također je važno imati na umu da neki lijekovi, vitamini i suplementi mogu sadržavati gluten. Treba biti svjestan unakrsne kontaminacije. Hrana koja je označena kao bezglutenska možda je došla u kontakt sa sastojcima koji sadrže gluten, pa je važno tražiti certifikat da proizvod ne sadrži gluten. Kada večerate vani, važno je da se posebno raspitate o tome koji se sastojci koriste u jelu i da li restoran može prihvatiti dijetu bez glutena. Proširenu listu namirnica koje trebate izbjegavati možete pronaći ovdje.

Zaključak:

Fokusirajte se na hranu koja je prirodno bez glutena, kao što su voće, povrće i proteini. Konzumiranje raznovrsne hranjive hrane može pomoći u održavanju cjelokupnog zdravlja i odličan je način da osigurate da dobijate ishranu koja vam je potrebna. Ukratko, bezglutenska dijeta je neophodna za one koji imaju preosjetljivost na gluten ili celijakiju. Važno je izbaciti sve namirnice koje ga sadrže.