Prema istraživanju provedenom u SAD-u, u posljednjih deset godina prodaja biljnih mlijeka porasla je za 61%, dok je prodaja kravljeg mlijeka pala za 15%. Sličan trend vidljiv je i u Europi, gdje je prodaja biljnih mlijeka također u porastu.

Osim što su manje kalorična od kravljeg mlijeka, biljna mlijeka često su i bogatija hranjivim tvarima. Na primjer, bademovo mlijeko sadrži samo 2 grama masnoće po 100ml, dok kravlje mlijeko sadrži 8 grama. Biljna mlijeka su također bogata antioksidansima, vitaminima i mineralima. Bademovo mlijeko je odličan izvor vitamina E, dok je zobeno mlijeko bogato vlaknima i beta-glukanima koji smanjuju visinu holesterola.

Biljna mlijeka mogu biti korisna za osobe s intolerancijom na laktozu. Prema istraživanjima, do 75% odraslih osoba ima problema s probavljanjem laktoze, a biljna mlijeka predstavljaju izvrsnu alternativu. Sojino mlijeko sadrži gotovo istu količinu proteina kao i kravlje mlijeko, ali ne sadrži laktozu.

S druge strane, važno je imati na umu da neka biljna mlijeka mogu sadržavati aditive poput šećera ili emulgatora. Stoga, uvijek treba čitati deklaracije i paziti na sastojke ukoliko se radi o biljnom mlijeku koje se kupuje u proodavnici, a ne onome koje sami spremate kući. Generalno su odličan izbor za sve koji žele poboljšati svoju prehranu i uživati u ukusnom i zdravom napitku.

Vrste biljnih mlijeka

Neki od najpopularnijih tipova uključuju:

  1. Sojino mlijeko: Napravljeno je od soje i dobar je izvor proteina i esencijalnih aminokiselina. Često je obogaćeno kalcijem, vitaminom D i vitaminom B12.
  2. Bademovo mlijeko: Napravljeno je od mljevenih badema i vode. Nisko je u kalorijama i mastima, te je dobar izvor vitamina E, snažnog antioksidansa.
  3. Zobeno mlijeko: Napravljeno je od zobi i vode. Posjeduje visok udio vlakana i beta-glukana, za koje je dokazano da smanjuju nivo holesterola.
  4. Kokosovo mlijeko: Napravljeno je od srži kokosa i bogato je zasićenim masnoćama. Također je dobar izvor triglicerida srednjeg lanca, koji se brzo metaboliziraju za energiju.
  5. Rižino mlijeko: Napravljeno je od smeđe riže i često je obogaćeno kalcijem i vitaminom D. Također je dobar izvor vitamina B.

Zaključak

Biljna mlijeka nude brojne zdravstvene prednosti i predstavljaju odličnu alternativu mlijeku životinjskog porijekla. Obzirom na različite tipove koji su dostupni, postoji biljno mlijeko koje odgovara svim okusima i prehrambenim potrebama.