Naše tijelo odgovara upalnom reakcijom kao prirodnim imunološkim odgovorom bilo da se radi o povredi, bolesti ili infekciji organizma. Iako upalni procesi pomažu tijelu u borbi sa povredama i infekcijama, hronični upalni procesi mogu uzrokovati različita oboljenja. Hrana, stres i nizak nivo aktivnosti povećavaju ovaj rizik te je preporučeno uvrstiti dole navedene namirnice u svakodnevnu ishranu kako bi smanjili rizik od različitih oboljenja i ojačali imunološki sistem.

Bobičasto voće 

Bobičasto voće sadrži mnogo vitamina, minerala i vlakana. Antiupalno djelovanje ove skupine vezano je za antioksidanse tačnije antocianine koji značajno smanjuju rizik od bolesti. Ova vrsta voća pomaže smanjenju upalnih markera kao i proizvodnju stanica koje jačaju imunitet. Bobičasto voće poput borovnica, kupina i malina sadrže vitamine A, C i E, kao i brojne minerale poput željeza, mangana, natrija i kalija. Unosom možemo poboljšati funkciju vida, krvnu sliku ili u manjoj mjeri usporiti starenje. 

Zeleno lisnato povrće

Ova vrsta povrća sadrži velike količine fitonutrijenata i antioksidanasa. Zahvaljujući velikim količinama vitamina A, C, K, vlakana, kao i minerala poput kalcija, magnezija i željeza zeleno lisnato povrće povoljno utiče na probavni sistem, zdravlje očiju i srčane bolesti. Zbog toga bi brokula, kelj ili peršu trebali biti dio naše svakodnevne ishrane. Brokula je bogata sulforafanom, antioksidansom koji snižava nivo citokina koji doprinose upalama.

Cjelovite žitarice 

Cjelovite žitarice su mnogo bolji izbor od prerađenih i mogu biti korisne za proces smanjenja upale u tijelu zahvaljujući vlaknima koje posjeduju. Svakodnevnim unosom zobene kaše koja sadrži polifenole i beta glukane osigurat ćemo organizmu kvalitetniju ishranu bogatu vlaknima i mineralima. Svakako da bi trebali birati i žitarice poput heljde, ječma i kinoe.

Masne ribe

Poznato je da su masne ribe odličan saveznik u borbi protiv srčanih bolesti, dijabetesa i drugih hroničnih bolesti. Masne ribe kao što su: losos, skuša, tuna i sardina sadrže velike količine omega-3 masnih kiselina. Losos je odličan izvor proteina, a sadrži vitamine i minerale kao što su kalijum i selen. Organizam ove masne kiseline metabolizira u spojeve koji imaju antiupalno djelovanje poput protektina i resolvina. 

Ulja

Među istaknutim uljima sa antiupalnim djelovanjem je svakako maslinovo ulje. Maslinovo ulje sadrži oleokantal fenolni spoj koji ima jako protuupalno djelovanje. Korištenjem ovog ulja u svakodnevnoj prehrani smanjujemo rizik od akutne i hronične upale. U kombinaciji sa zelenim lisnatim povrćem povećava apsorpciju K i A vitamina.

Gljive

Gljive imaju antiupalna, antibakterijska i antivirusna dejstva. Na upalne procese utiču najbolje gljive poput šitake, maitake i reiši. Sadrže velike količine beta glukana i druge antiupalne substance kao što je ergotionein.

Bijeli luk 

Poznato je da bijeli luk ima dezinfekciono, antibakterijsko i fungicidno djelovanje usporedivo i sa najboljim antibioticima pa ga stoga nazivaju prirodnim antibiotikom. Ima visoku nutritivnu vrijednost a njegovo antiupalno dejstvo veže se za alicin koji sadrži.

Zeleni čaj

Antiupalno dejstvo zelenog čaja vezano je za epigalokatehin-3-galata koji smanjuje priozvodnju upalnih citokina. Povoljno djeluje na organizam smanjujući rizik od srčanih bolesti, pretilosti, karcinoma i mnogih drugih.

Kurkuma i đumbir

Kurkuma i đumbir se koriste kao začini ali su veoma značajni u očuvanju našeg imuniteta. Kurkuma djeluje tako što spriječava djelovanje molekula koje su pokretači upala. Đumbir se pokazao kao jako djelotvoran kod upala probavnog sistema.

Tamna čokolada

Antiupalno djelovanje čokolade potiče iz flavonola koji povoljno utiču na krvne žile. Najbolji izbor je ipak čokolada koja sadrži 70% kakaa. Čokolada potiče ispuštanje beta endorfina u mozak što pomaže u borbi sa svakodnevnim stresom. Takođe sadrži tanine, koefin i teobromin koji opušta krvne žile srca i svakako da je možemo smatrati namirnicom koja poboljšava raspoloženje.

Autor

Emra Hajdarević
Magistar farmacije