Sastojci (za 2 porcije)
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 glavica crnog luka (sjeckana)
- 2 češnja bijelog luka (sjeckana)
- 1 konzerva (400 g) sjeckanog paradajza
- 500 ml povrtnog temeljca (ili vode)
- 1/2 šolje kuhanih leblebija (za dodatak proteina)
- 1/2 šolje kuhanih leća (za dodatak proteina)
- 150 g čvrstog tofua (narezano na kockice)
- 1 kašičica suhog origana
- 1 kašičica suhog bosiljka
- So i biber po ukusu
Priprema
- U velikoj šerpi zagrijati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
- Dodaj sjeckani crni luk i pržiti 5 minuta dok ne omekša.
- Dodati sjeckani bijeli luk i pržiti još 1 minutu.
- Dodati sjeckan paradajz, temeljac, leću, leblebije i tofu.
- Dodati origano, bosiljak, so i biber, te promiješati.
- Pusti da provri, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati 15 minuta.
- Koristiti štapni mikser za blendanje supe do glatke teksture (ili blender, pa blendati u serijama).
Nutritivne vrijednosti (po porciji)
- Kalorije: 320 kcal
- Proteini: 22 g
- Ugljeni hidrati: 40 g
- Masti: 12 g