Sastojci (za 2 porcije)

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 glavica crnog luka (sjeckana)
  • 2 češnja bijelog luka (sjeckana)
  • 1 konzerva (400 g) sjeckanog paradajza
  • 500 ml povrtnog temeljca (ili vode)
  • 1/2 šolje kuhanih leblebija (za dodatak proteina)
  • 1/2 šolje kuhanih leća (za dodatak proteina)
  • 150 g čvrstog tofua (narezano na kockice)
  • 1 kašičica suhog origana
  • 1 kašičica suhog bosiljka
  • So i biber po ukusu

Priprema

  • U velikoj šerpi zagrijati maslinovo ulje na srednjoj temperaturi.
  • Dodaj sjeckani crni luk i pržiti 5 minuta dok ne omekša.
  • Dodati sjeckani bijeli luk i pržiti još 1 minutu.
  • Dodati sjeckan paradajz, temeljac, leću, leblebije i tofu.
  • Dodati origano, bosiljak, so i biber, te promiješati.
  • Pusti da provri, a zatim smanjiti temperaturu i kuhati 15 minuta.
  • Koristiti štapni mikser za blendanje supe do glatke teksture (ili blender, pa blendati u serijama).

    Nutritivne vrijednosti (po porciji)

    • Kalorije: 320 kcal
    • Proteini: 22 g
    • Ugljeni hidrati: 40 g
    • Masti: 12 g