Promjena ishrane kod kontrole krvnog pritiska nikada nije jednostavna. Ishrana koja utiče na krvni pritisak je mnogo više od smanjenja unosa soli. Ona uključuje voće, povrće, mliječne proizvode sa niskim udjelom masti, orašaste plodove, cjelovite ugljikohidrate i nezasićene masti. Podrazumijeva nove navike, kontrolu porcija, kalorija ali jako često i lijekove. Visoki krvni pritisak se veže za srčana oboljenja, moždani udar i bolesti bubrega. Ukoliko želite smanjiti krvni pritisak i usvojiti nove životne i prehrambene navike potrebno je znati koja hrana može uticati na smanjenje i održavanje krvnog pritiska, a koji bi sastojci mogli izazvati suprotne efekte.

Količina soli?

Američko udruženje za srce preporučuje unos od 1.500mg dnevno ukoliko imate visok pritisak, dijabetes ili bolesti bubrega. Potrebno je pratiti koliko soli unosimo, a to možemo postići time što sami pripremamo svoju hranu, ne kupujemo gotovu ili polugotovu hranu i čitamo etiketu sa nutritivnim vrijednostima na pozadini namirnica. Tako sami bolje kontrolišemo unos soli. Natrijum nitrat se koristi kao konzervans za slano i prerađeno meso. Studije pokazuju štetno djelovanje i povezanost sa nastankom karcinom kao i srčanih bolesti. Kako bi izbjegli ovaj konzervans trebamo birati nemasno meso i morske plodove i što manje prerađene proizvode.

Šećer i trans masti

Šećer može imati negativan uticaj kada je u pitanju kontrola krvnog pritiska jer nema visoku nutritivnu vrijednost i obezbjeđuje visok unos kalorija. U sastavu namirnica možemo ga pronaći i pod nazivima kao što su agava, saharoza, visoko fruktozni kukuruzni sirup, smeđi šećer, turbinado, sirovi šećer, javorov sirup, sladni sirup, sirup za palačinke i dekstroza. Trans masti se povezuju sa srčanim oboljenjima, inzulinskom rezistencijom, a posebno su opasne ako imate višak kilograma. Možemo ih pronaći u sastavu hrane pod nazivom „djelimično hidrogenizirano ulje“, a najviše u prerađenim grickalicama poput krekera, čipsa, kolačića te prženoj hrani.

DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension)

Dijetalni pristup poput DASH dijete ili mediteranske prehrane snižavaju krvni pritisak. Ova dijeta uključuje hranu koja je bogata kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, vlaknima i proteinima. Istraživanja su pokazala da DASH dijeta može sniziti krvni pritisak za samo dvije sedmice. Dijeta također može smanjiti nivoe LDL ili “lošeg” holesterola u krvi. Uključuje puno voća, povrća, integralnih žitarica. Obezbjeđuje dnevne i nedjeljne nutritivne ciljeve. Broj porcija zavisi od dnevnih potreba za kalorijama.

Autor

Emra Hajdarević
Magistar farmacije