Stres je uobičajeni problem koji pogađa mnoge ljude širom svijeta. Kada je tijelo pod stresom, otpušta hormone poput kortizola i adrenalina, koji mogu imati negativne učinke na fizičko i mentalno zdravlje. Hronični stres može dovesti do zdravstvenih problema poput srčanih bolesti, visokog krvnog pritiska i depresije.

Yoga

Joga je jedan popularan način za smanjenje stresa i podsticanje procesa opuštanja. Studija objavljena u časopisu Journal of Alternative and Complementary Medicine otkrila je da je prakticiranje joge tokom 12 sedmica značajno smanjilo nivoe stresa kod ispitanika.

Fizičke poze, ili asane pomažu istezanju i jačanju mišića, poboljšavajući fleksibilnost i ravnotežu. Vježbanjem ovih poza, pojedinci mogu otpustiti fizičku napetost i povećati svjesnost tijela. Osim fizičkih benefita, joga uključuje razne vježbe disanja, ili pranayamu. Ove vježbe se odnose na polaganu i duboku tehniku disanja, koja može usporiti rad srca i aktivirati tijelo na opuštanje.

Uključuje meditacijske tehnike koje pomažu smiriti um i poticati opuštanje. Fokusiranjem na sadašnji trenutak i oslobađanjem od distrakcija i briga, pojedinci mogu smanjiti mentalnu buku koja može doprinijeti osjećajem tjeskobe.

Vježbe disaja

Vježbe disanja su jednostavan, ali učinkovit način za smanjenje stresa. Studija objavljena u časopisu Journal of Clinical Nursing otkrila je da sporo, duboko disanje smanjuje stres i anksioznost kod ispitanika.

Tehnika disanja:

  • Pronađite mirno i udobno mjesto za sjedenje ili ležanje.
  • Stavite jednu ruku na prsa, a drugu na stomak.
  • Polako udahnite duboko kroz nos, dopuštajući da se stomak širi i napuni zrakom. Pazite da se ruka na stomaku ne pomakne prema van.
  • Zadržite dah nekoliko sekundi.
  • Polako izdahnite kroz usta, gurajući zrak iz trbuha. Pazite da se ruka na trbuhu pomakne prema unutra, dok ruka na prsima relativno miruje.
  • Ponovite ciklus udisanja-zadržavanja-izdisanja nekoliko puta, fokusirajući se na duboko i potpuno disanje iz stomaka.
  • Kako nastavljate vježbati tehniku, pokušajte povećavati dužinu svog udisaja, zadržavanja i izdisaja.
  • Možete udahnuti brojeći do četiri, zadržati dah brojeći do četiri, a izdahnuti brojeći do šest.

Ostale prakse koje mogu pomoći u smanjenju stresa uključuju meditaciju svjesnosti, aromaterapiju i tjelovježbu. Tjelovježba, bila to jednostavna šetnja ili intenzivniji trening, pokazala se učinkovitom u smanjenju stresa oslobađanjem endorfina, prirodnih stimulansa raspoloženja.

Zaključak

Stres je uobičajeni problem koji utiče na mnoge ljude, ali postoje razni načini za njegovo upravljanje. Čaj protiv stresa, yoga, vježbe disanja, meditacija svjesnosti, aromaterapija i tjelovježba sve su učinkoviti načini za smanjenje stresa i promicanje opuštanja. Uključivanjem ovih praksi u svoju dnevnu rutinu, možete prioritizirati svoje mentalno i fizičko zdravlje i voditi uravnoteženiji i ispunjeniji život.