Insulinska rezistencija je metabolički poremećaj koji se javlja kada ćelije postaju manje osjetljive na djelovanje inzulina – hormona koji regulira nivo glukoze u krvi. Kao rezultat toga, gušterača počinje proizvoditi više inzulina kako bi nadoknadila nedostatak osjetljivosti ćelija, što dovodi do povećanja nivo inzulina u krvi. Insulinska rezistencija često prethodi razvoju dijabetesa tipa 2 i može povećati rizik od srčanih bolesti.

Postoji nekoliko faktora koji mogu doprinijeti razvoju insulinske rezistencije. Prekomjerna tjelesna težina, posebno masnoće koje se nakupljaju u području trbuha, smatra se jednim od glavnih faktora rizika. Nedostatak tjelesne aktivnosti, sjedilački način života i genetska predispozicija također mogu doprinijeti razvoju ove bolesti.

Prevencija

 1. Održavajte zdravu tjelesnu težinu: Važno je održavati zdravu tjelesnu težinu i smanjiti višak kilograma. Čak i gubitak malog postotka tjelesne mase može pozitivno utjecati na osjetljivost stanica na inzulin.
 2. Redovno vježbajte: Uključite vježbe poput hodanja, trčanja, plivanja ili vožnje bicikla. Ove aktivnosti mogu poboljšati osjetljivost na inzulin i smanjiti rizik od insulinske rezistencije.
 3. Uravnotežena prehrana: Fokusirajte se na prehranu bogatu cjelovitim žitaricama, povrćem, voćem, nemasnim izvorima proteina i zdravim mastima. Smanjite unos prerađene hrane, šećera i zasićenih masti.

Pravilno planirana prehrana

 1. Povećajte unos vlakana: Hrana bogata vlaknima poput: žitarica, povrća, voća i mahunarki, može poboljšati kontrolu nivoa šećera u krvi. Vlakna usporavaju apsorpciju glukoze i pomažu u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.
 2. Smanjite unos šećera i jednostavnih ugljikohidrata: Šećeri i jednostavni ugljikohidrati brzo podižu nivoa šećera u krvi. Umjesto toga, preferirajte složene ugljikohidrate poput integralnih žitarica, povrća i mahunarki koji oslobađaju šećer postepeno.
 3. Povećajte unos proteina: Proteini su važni za regulaciju šećera u krvi. Uključite nemasne izvore proteina poput peradi, ribe, mahunarki i orašastih plodova u prehranu.
 4. Izbjegavajte zasićene i trans masti: Smanjite unos zasićenih masti koje se nalaze u prženoj hrani, masnom mesu i mliječnim proizvodima. Umjesto toga, birajte zdrave masti poput maslinovog ulja, orašastih plodova i avokada.
 5. Redovno jedite: Održavajte redovne obroke i izbjegavajte preskakanje obroka. Ravnomjerno raspoređeni obroci tokom dana mogu pomoći u stabilizaciji nivoa šećera u krvi.
 6. Pijte dovoljno vode: Voda je važna za održavanje hidracije i optimalne funkcije tijela. Izbjegavajte šećerom zaslađene napitke i koncentrirane voćne sokove koji mogu sadržavati skrivene šećere.
 7. Važno je napomenuti da je svaki pojedinac jedinstven, pa je važno individualno prilagoditi prehrambeni plan i konzultirati se s kvalificiranim stručnjakom, poput nutricionista i ljekara, kako bi se pravilno upravljalo insulinskom rezistencijom.

Insulinska rezistencija je ozbiljan zdravstveni problem koji utječe na mnoge ljude širom svijeta. Prema istraživanjima, oko 88 miliona odraslih u Europi ima dijagnosticiranu predijabetes, stanje koje može voditi do razvoja dijabetesa tipa 2 i insulinske rezistencije. Ovi podaci naglašavaju važnost prevencije i pravilnog upravljanja ovim stanjem kako bi se smanjio rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija.

Korisni savjeti

 1. Redovno pratite nivo glukoze u krvi: Redovno mjerenje nivoa šećera u krvi može pomoći da pratite kako hrana, tjelesna aktivnost i terapija utječu na vaš nivo glukoze. To omogućuje da prilagodite svoj prehrambeni plan i terapiju prema potrebama organizma.
 2. Smanjite stres: Pronađite tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja kako biste smanjili stres i poboljšali opće zdravlje.
 3. Spavajte dovoljno: Nedostatak sna može negativno utjecati na metabolizam. Osigurajte da dobijete dovoljno kvalitetnog sna svake noći.
 4. Izbjegavajte konzumaciju alkohola i pušenje: Alkohol i pušenje mogu povećati rizik od razvoja insulinske rezistencije i drugih zdravstvenih problema.

Zaključak

Ovaj metabolički poremećaj koji zahtijeva pažljivo upravljanje. Pravilno planirana prehrana, tjelesna aktivnost i zdravi životni stil mogu igrati ključnu ulogu u kontroli insulinske rezistencije. Praćenje nivoa glukoze u krvi, smanjenje stresa i održavanje zdravih navika također su važni koraci u upravljanju ovim stanjem. Moguće je smanjiti rizik od ozbiljnih zdravstvenih komplikacija i poboljšati kvalitet života osoba s insulinskom rezistencijom.

Napomena

Navedeni savjeti su općenite prirode. Uvijek se posavjetujte sa ljekarom.